Clarification regarding Grant Contract External Actions of the European Union, Procurement Digital printing press system for the Statistical Office of the Republic of Serbia, reference in the Financing Agreement IPA 2018  National, No 2019/408-825

	Request for clarification 
	Clarification

	We have reviewed the tender documentation, and we notice some potential discrepancies regarding the rules governing the origin of goods. Specifically:
1.	Article 10.1 of the Special Conditions, which states that goods must originate in EU Member States or countries covered by the IPA program, as per Regulation (EU) No 236/2014.
2.	Article 3.1 of the Instructions to Tenderers (ITT), which specifies that all supplies under this contract must originate from eligible countries but allows exceptions for goods below EUR 100,000 to originate from any country.
Additionally, Article 3 of the General Conditions specifies that both the Special Conditions and Instructions to Tenderers are applicable, potentially creating ambiguity in how these provisions interact.
Could you kindly confirm how these provisions should be interpreted, and which rule takes precedence in cases where they may conflict?

	All supplies under this contract must originate from eligible countries but allow exceptions for goods below EUR 100,000 to originate from any country.
 That is correct.




This clarification is an integral part of the tender dossier.
