• A
  • A
  • A
Višegodišnji zasadi

Istraživanjem o voćnjacima prikupljaju se podaci koji predstavljaju jedan od indikatora kojim se  obezbeđuje pravilno vođenje i evaluacija poljoprivredne politike. Takođe, ovo istraživanje predstavlja okvir za sprovođenje redovnih godišnjih statističkih istraživanja kojima se prikupljaju podaci o površinama i proizvodnji voća.

Istraživanje o voćnjacima sprovodi se u zemljama članicama EU u petogodišnjoj periodici. U Republici Srbiji ovako specijalizovano istraživanje sprovedeno je prvi put u 2017. godini.

Strategijom razvoja statistike poljoprivrede, koju je Vlada Republike Srbije usvojila decembra 2014. godine, definisani su koraci usaglašavanja statistike poljoprivrede sa pravnim tekovinama EU. Ovom strategijom je predviđeno da se istraživanje o voćnjacima sprovede u 2017. godini, i to kao zajednička aktivnost Zavoda i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine posredstvom poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi.

Istraživanjem se prikupljaju podaci o površinama, gustini sadnje i starosti za sledeće voćne vrste: jabuke, kruške, kajsije i breskve, prikazane po sortama, bez obzira na to da li su dezertne ili su sorte za industrijsku preradu. Takođe, prikupljaju se i podaci o površinama za sledeće voćne vrste: šljive, višnje, maline, trešnje, dunje, orahe, lešnike, bademe, kupine i borovnice.

Vesti
Vidi sve
19. oktobar 2018. Rezultati istraživanja o voćnjacima, 2017.

Istraživanje o voćnjacima 2017. sprovedeno je u okviru IPA 2015 višekorisničkog programa i u potpunosti je harmonizovano sa Uredbom (EU) broj 1337/2011 koja se tiče statistike višegodišnjih zasada kao i metodologijom Eurostata koja se tiče ovog istraživanja.

Istraživanje o voćnjacima u Republici Srbiji sproveo je Republički zavod za statistiku u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2017. godini i od tada je uvedeno u Plan redovnih statističkih istraživanja. Naredno istraživanje o voćnjacima biće sprovedeno 2022. godine.

 

Оpširnije
Podaci